Tranemo Metal logotyp

0325-14 53 30

 

 

 

 __

hemsida

Kundvärde

Processen

Kunder 

Hållbarhet 

Vilka vi är 

Kontakt

__

__

Andra webbsidor

Lediga tjänster

Legotillverkning

Skärande/CNC bearbetning

Mekanisk
verkstad

__

Skärande bearbetning

Metallbearbetning | CNC bearbetning

CNC bearbetning for legotillverkning och kontraktstillverkning
CNC maskin fraser ut komponent e1632406705762

Olika typer av skärande bearbetning

CNC fräsning

En CNC- (Computer Numerical Control) fräs är en datorstyrd fräsmaskin som klarar av att utföra en mängd operationer efter varandra, där man tidigare med konventionella maskiner bara kunde göra ett moment i taget.

Maskinen har ett styrsystem som hanterar information om vad som ska göras. Den informationen kan antingen:

  1. Ges direkt i maskinen via s.k. dialogprogrammering, där man enkelt, steg för steg, bygger upp detaljens olika enheter utifrån ritningen.
  2. Ett annat bra sätt att bereda är att använda ett CAM (Computer Aided Manufacturing)-program i datorn. Då utgår man i stället från en 3D-modell av detaljen. I användandet av CAM-program har man många fler valmöjligheter för själva skärande bearbetningen. När det är klart skickas en instruktion till CNC maskinen för hur den skärande bearbetningen utföras, som CNC maskinen sen följer.

Båda metoderna är bra på olika sätt och på Tranemo Metal använder vi oss av båda sätten beroende vad som ska göras.

De flesta CNC-maskinerna är idag utrustade med verktygsmagasin, och verktygen byts automatiskt genom styr systemet. Dessa kallas då fleroperationsmaskiner. Det gör att man i en operation kan utföra all fräsning, borrning, gängning osv i en enda operation.

Länge har dessa maskiner arbetat utifrån en 3-axlig uppbyggnad. (-x -y -z). Det har nu också blivit vanligt att maskiner har ytterligare axlar som gör att arbetsstycket kan både vinklas och roteras. Det skapar möjlighet för att i en uppspänning kunna utföra bearbetning från många sidor, vilket också ökar precisionen och sänker produktionstiden avsevärt. Dessa maskiner kallas 5-axliga fleroperationsmaskiner.

Det är också den typen av CNC maskiner vi på Tranemo metal använder vid våran skärande bearbetning.

CNC svarvning

Vid CNC svarvning gäller samma princip som för fräsning men man utgår i grunden från en 2-axlig bearbetning bestående av diameter och längd. (-x, -z). Moderna svarvar är idag utrustade med flera axlar, ända upp till 9 förekommer. Även svarvarna är utrustade med ett magasin av olika verktyg.

Fleroperationssvarvning

Fleroperationssvarvning är en annan typ av skärande bearbetning och man kan säga att det är en hybrid av en svarv och en fräs. Den har för det mesta två svarvspindlar som sitter mitt för varandra och dessa kan både rotera som en svarv eller fungera som ett indexbord för detaljen. Som verktyg kan man då växla mellan bearbetning mellan fasta svarvstål och roterande verktyg. Man kan på detta sätt utföra en kombination av svarvning och fräsning. Efter det kan maskinen ”docka” över detaljen till en andra spindel och där bearbetar man detaljens baksida. Genom fleroperationssvarvning kan du få ut avancerade detaljer i olika typer av metaller i olika storlekar.

Denna metod är effektiv om komponenten kräver flera bearbetningsmoment då maskinen klarar av att bearbeta många olika detaljer under samma körning. Metallen svarvas, fräses, borrars och gängas, både vågrätt och lodrätt. Maskinen till fleroperationssvarvning är CNC- styrd genom CAD*/ CAM**- programmering och använder många olika verktyg för bearbeta med hjälp av sina 3/4/5 axlar. Detta gör att färre maskiner behöver användas i processen för bearbetningen av metallstycken. Fleroperationssvarvning är även fördelaktigt då de kräver lite eller inget efterbearbetning eftersom detaljer utformas direkt.

* Computer Aided Design
** Computer Aided Manufacturing

Fördelar med CNC bearbetning

CNC lämpar sig väl till produktion av komponenter du behöver tillverkade snabbt men också när du söker komponenter med hög precision.

CNC bearbetning är därför vanligt tillverkningsmetod för framtagandet av prototyper och koncept. Direkt efter färdigställandet av en 3D ritning kan bearbetning snabbt simuleras och sen kan tillverkningen sätta igång och leverara en färdig komponent inom några minuter. Maskinens uppsättningstid och hela ledtiden ifrån idé till färdig produkt är med andra ord väldigt kort.

CNC bearbetning lämpar sig därför väl för mindre volymer som ska tas fram på kort tid, men även för större volymer när man har höga krav på komponenter med extrem noggrannhet.

Den fleraxliga bearbetningen möjliggör också tillverkning av komplexa konstruktionslösningar.

Stol framför CNC maskin för skärande bearbetning

Tranemo metal som leverantör för skärande bearbetning

Vi på Tranemo Metal har lång och bred erfarenhet inom legotillverkning av metallkomponenter. För våra kunder är vi en hållbar och flexibel samarbetspartner inom tillverkning av high-end produkter i hög kvalitet och precision. Vi utför uppdrag för såväl små som stora och världsledande företag.

CNC bearbetad komponent i form av bokstaven T, en typ av skärande bearbetning

Läs mer

Vill du veta mer om Tranemo Metal som kontraktillverkare och hur vi jobbar, hittar du mer information på vår hemsida.

Vill du veta mer om kontraktstillverkning, även kallat legotillverkning, så har vi listat fördelarna med legotillverkning.

Vill du veta mer om skärande bearbetning eller CNC bearbetning så har vi tagit fram en beskrivning av olika typer av skärande bearbetning.

CNC bearbetad komponent i form av bokstaven T, en typ av skärande bearbetning

Kom i kontakt

Söker du rådgivning, få en offert eller vill komma i kontakt så är du varmt välkommen att höra av dig.

portratt av 3 delagare i tranemo metal

Tommy Rönn

Försäljning, kvalitet & produktionsteknik

tommy.ronn@tranemometal.se

Michael Stomberg

VD, strategi & utveckling

michael.stomberg@tranemometal.se

Christina Rönn

Ekonomi, personal, inköp & order

christina.ronn@tranemometal.se